OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Úvodní stránka » Řepkový olej

Řepka olejka – Český poklad

Cílem tohoto článku je upozornit českého spotřebitele na užitečnost opomíjené plodiny, která je mnohostranně využitelná v různých odvětvích i dosud nevyužívaných.

Nejedná se jen o potravinářství a energetiku, ale také kosmetiku a péči o tělo. Přičemž hlavní skutečností zůstává, že veškerou aktivitu od zasetí řepky až po její finální zpracování a dodávku do maloobchodní sítě bude obstarávat český člověk. Výrobky v tomto případě nejsou anonymní, jak se v obchodech ve velké míře běžně objevuje. Jsou především kvalitní se snadnou dohledatelností původu od výrobce až po zemědělce, který základní rostlinku zasel, vypěstoval a sklidil. Což se v žádném případě nedá uvést o zboží zahraničním. V poslední době stoupá poptávka po kvalitních českých výrobcích, jak potravinářských, tak i dalších.

Dalším potravinářským produktem z řepkového  oleje jsou oleje ochucené, které získávají u českých spotřebitelů stále větší oblibu. Jsou vyrobené dle chuťových představ a zvyků českého spotřebitele.  Oleje jsou plněny do lahví s bylinami a kořením. Tyto potom zásadním vlivem  ovlivňují konečnou chuť a vůni olejů. 



Řepkový olej se získává lisováním semen řepky olejné. Jedná se o velmi kvalitní rostlinný olej, jehož význam u nás není stále doceňován, přestože má velmi vysokou nutriční hodnotu. Svým složením je podobný olivovému. Obsahuje  vysoké procento nenasycených mastných kyselin, které příznivě působí na lidský organismus, a  minimální množství nasycených mastných kyselin.

Obsahuje vysoké procento prospěšných vícenenasycených omega-3 mastných kyselin, které velmi příznivě působí na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění a příznivě působí na lidský organismus. Dostatečný příjem těchto vícenenasycených mastných kyselin je dle odborníků a posledních výzkumů důležitý pro zdravotní stav a zásadním způsobem působí na obranyschopnost organismu. 

 

  Nenasycené mastné
kyseliny
Nasycené mastné kyseliny
Druh oleje mononenasycené plynenasycené  
slunečnicový 13 - 40 % 40 - 74 % 8 - 16 %
řepkový 50 - 76 % 24 - 42 % 3 - 9 %
olivový 55 - 83 % 4 - 21 % 8 - 25 %

 

Kvalita rostlinného oleje je dána hlavně co nejnižším procentem nasycených mastných kyselin a co nejvyšším procentem nenasycených mastných kyselin. Jak je z tabulky patrné, nejhodnotnější je olivový olej vzhledem k jeho vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin a nízkému procentu nasycených mastných kyselin. Řepkový olej je s ním  srovnatelný, ale předčí jej vyšším procentem polynenasycených mastných kyselin (které pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu) a nižším procentem nasycených mastných kyselin.

Uvedené oleje jsou důležitým zdrojem esenciálních kyselin a v tuku rozpustných vitamínů, které jsou pro člověka nepostradatelné. Obsahují různý poměr mezi nasycenými a nenasycenými mastnými kyselinami. U nenasycených mastných kyselin rozeznáváme ještě množství mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin. Nenasycené mastné kyseliny pozitivně ovlivňují rizika onemocnění srdce, průchodnost cév a to hlavně kladným působením na hladinu cholesterolu. Dostatečný příjem těchto vícenenasycených mastných kyselin je důležitý také pro celkovou imunitu organismu. Polynenasycené mastné kyseliny jsou v organismu nezbytné, protože si je tělo neumí samo vyrobit a proto mu je musíme dodávat ve stravě. Vitamín E působí jako přírodní antioxidant. Chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů.


Nenasycené  mastné kyseliny mají pozitivní  efekt na mnoho pochodů lidského organizmu, například:

• zlepšují nejrůznější parametry červených krvinek
• snižují  viskozitu krve ( zabraňují tak trombotickým změnám)
• pozitivně  ovlivňují metabolizmus tuků – snižují  hodnotu celkového cholesterolu  a  nízkodenzitního cholesterolu (LDL low density cholesterol) až o 30 %  ( snižují  tedy aterogenní vliv cholesterolu)
• snižují riziko onemocnění koronárního řečiště ( stabilizují  myokard a snižují  riziko arytmií)
• mají pozitivní  vliv na fibrilaci síní
• působí proti zánětu  vnitřního i vnějšího, zkracují  hojení  zánětu
• zlepšují  různé  funkce centrálního nervového systému – paměť, výbavnost
• jsou  nutné pro vývoj mozku
• mají pozitivní  vliv na pacienty  se  schizofrenií  a  bipolární poruchou (Ranjekar P.K, 2003)
• mají pozitivní vliv na pokožku  při zevním používání a odstraňují drobné afekty pokožky
• snižují riziko výskytu alergických komplikací – astmatu, atopického ekzému a seboroické      dermatitidy při vnitřním i vnějším použití což potvrzuje následná studie.  
• pro oběhový  systém se jako nejlepší z nich jeví omega 3 mastné kyseliny. Jejich zdroj pro člověka je důležitý, protože člověk si je neumí vyrobit sám . Získává je nejvíce z rybího masa a z některých olejů.

Je známo, že řepkový olej je v souhrnném vlivu na oběhový  systém člověka lepší než olej olivový.  Řepkový olej, nejhodnotnější produkt řepkových plodin, oceňovaný v potravinářství je rostlinný olej s nejnižším obsahem nasycených mastných kyselin a vysokým procentem omega 3 mastných kyselin. Obsah oleje v plodině patří mezi hospodářsky velmi důležité faktory v hodnotovém řetězci a řepka olejná poskytuje více než 40 % oleje v semeni ve srovnání s pouze 18 % u sóji (Brát, 2010). Řepka olejná patří k zúrodňujícím plodinám, zanechává v půdě velké množství organických zbytků a je vhodnou předplodinou pro rostliny náročné na výživu.

V roce 2006 doporučila Food and Drug Administration (FDA) v prevenci chorob oběhového aparátu denní používání 1,5 lžíce  řepkového oleje (ze současných odrůd). 



Firma Topproduct Praha s.r.o. vyrábí ochucené bylinné oleje, jejichž základem je kvalitní řepkový olej a léčivé byliny a koření. Takto upravené výrobky slouží jako přídavek k salátům, masům a podobně a to většinou bez tepelné úpravy. Z dietetického hlediska možno tuto tendenci jen přivítat zejména ze dvou důvodů:

Touto kulinářskou úpravou může dojít k vyššímu přívodu kvalitního přírodního oleje obsahujícího vysoké množství esenciálních mastných kyselin, které byly dříve řazeny k tzv. vitamínu F. Dostatek těchto nepostradatelných látek napomáhá ke zlepšení imunity, je dále základem pro tvorbu řady látek s protizánětlivým působením. Esenciální mastné kyseliny jsou nutné i pro řadu dalších pro člověka nesmírně důležitých funkcí. Přitom je známé, že podstatná část naší populace trpí spíše jejich nedostatkem se všemi důsledky. Zejména výrazný nedostatek se může objevit u osob, které drží různé přísnější diety, zejména s omezením tuků. Přitom platí zásada, že např. u nemocných s omezenou konzumací tuků je žádoucí omezit tuky charakteru sádla, loje, ale není většinou vhodné omezovat příjem kvalitních olejů.

Dalším důvodem je potřeba změnit u řady diet dosavadní, ne zcela vhodné, složení stravy. Tak například je obecně známý požadavek omezení příjmu soli u osob se zvýšeným krevním tlakem. Přitom ale neslaná potrava většinou neodpovídá našim chuťovým zvyklostem. Méně je již známé, že korekcí některé aromatické látky lze např. konzumovat i nesolené či málo solené brambory, ale podobně i řadu jiných poživatin. Chce to jen si zvyknout na skutečnost, že místo soli budou mít některé potraviny jiné aroma, jinou příchuť. Z dietetického hlediska je tento přístup velmi vhodný, možno říci vlastně žádoucí. Takto chuťově upravená dieta je z dietetického hlediska nezávadaná, aroma různých přírodních bylinek mohou vlastně používat prakticky všechny osoby, tedy i jedinci dodržující šetřivou, žlučníkovou či jinou dietu. Je tedy možno širší používání kvalitních bylinných olejů firmy Topproduct Praha s. r. o. z dietetického hlediska jen uvítat, jejich používání nejen neškodí, ale při omezení některých jiných látek, jako např. soli, je jen vhodné.


Doc. MUDr. Lubomír Kužela, DrSc.
Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Praha

TOP produkty

Naši partneři

      

Doporučujeme Schrothovy léčebné lázně Dolní Lipová - specialistu na léčbu kožních problémů.





Novinky

NOVINKA - za studena lisovaný 100% PARA olej

23.8.2017

Novinka v naší nabídce!

NOVINKA - Za studena lisovaný Řepkový olej

1.2.2017

Novinka v naší nabídce!

Snášenlivost a účinky

22.5.2015

Zevní aplikace přírodního mýdla z řepkového oleje

archiv

Naši partneři

Doporučujeme Schrothovy léčebné lázně Dolní Lipová - specialistu na léčbu kožních problémů.