Řepka olejka – Český poklad
Cílem tohoto článku je upozornit českého spotřebitele na užitečnost opomíjené plodiny, která je mnohostranně využitelná v různých odvětvích i dosud nevyužívaných.
Nejedná se jen o potravinářství a energetiku, ale také kosmetiku a péči o tělo. Přičemž hlavní skutečností zůstává, že veškerou aktivitu od zasetí řepky až po její finální zpracování a dodávku do maloobchodní sítě bude obstarávat český člověk. Výrobky v tomto případě nejsou anonymní, jak se v obchodech ve velké míře běžně objevuje. Jsou především kvalitní se snadnou dohledatelností původu od výrobce až po zemědělce, který základní rostlinku zasel, vypěstoval a sklidil. Což se v žádném případě nedá uvést o zboží zahraničním. V poslední době stoupá poptávka po kvalitních českých výrobcích, jak potravinářských, tak i dalších.
Dalším potravinářským produktem z řepkového oleje jsou oleje ochucené, které získávají u českých spotřebitelů stále větší oblibu. Jsou vyrobené dle chuťových představ a zvyků českého spotřebitele. Oleje jsou plněny do lahví s bylinami a kořením. Tyto potom zásadním vlivem ovlivňují konečnou chuť a vůni olejů.
Řepkový olej se získává lisováním semen řepky olejné. Jedná se o velmi kvalitní rostlinný olej, jehož význam u nás není stále doceňován, přestože má velmi vysokou nutriční hodnotu. Svým složením je podobný olivovému. Obsahuje vysoké procento nenasycených mastných kyselin, které příznivě působí na lidský organismus, a minimální množství nasycených mastných kyselin.
Obsahuje vysoké procento prospěšných vícenenasycených omega-3 mastných kyselin, které velmi příznivě působí na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění a příznivě působí na lidský organismus. Dostatečný příjem těchto vícenenasycených mastných kyselin je dle odborníků a posledních výzkumů důležitý pro zdravotní stav a zásadním způsobem působí na obranyschopnost organismu.
Nenasycené mastné kyseliny |
Nasycené mastné kyseliny | ||
Druh oleje | mononenasycené | plynenasycené | |
slunečnicový | 13 - 40 % | 40 - 74 % | 8 - 16 % |
řepkový | 50 - 76 % | 24 - 42 % | 3 - 9 % |
olivový | 55 - 83 % | 4 - 21 % | 8 - 25 % |
Kvalita rostlinného oleje je dána hlavně co nejnižším procentem nasycených mastných kyselin a co nejvyšším procentem nenasycených mastných kyselin. Jak je z tabulky patrné, nejhodnotnější je olivový olej vzhledem k jeho vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin a nízkému procentu nasycených mastných kyselin. Řepkový olej je s ním srovnatelný, ale předčí jej vyšším procentem polynenasycených mastných kyselin (které pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu) a nižším procentem nasycených mastných kyselin.
Uvedené oleje jsou důležitým zdrojem esenciálních kyselin a v tuku rozpustných vitamínů, které jsou pro člověka nepostradatelné. Obsahují různý poměr mezi nasycenými a nenasycenými mastnými kyselinami. U nenasycených mastných kyselin rozeznáváme ještě množství mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin. Nenasycené mastné kyseliny pozitivně ovlivňují rizika onemocnění srdce, průchodnost cév a to hlavně kladným působením na hladinu cholesterolu. Dostatečný příjem těchto vícenenasycených mastných kyselin je důležitý také pro celkovou imunitu organismu. Polynenasycené mastné kyseliny jsou v organismu nezbytné, protože si je tělo neumí samo vyrobit a proto mu je musíme dodávat ve stravě. Vitamín E působí jako přírodní antioxidant. Chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů.
Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní efekt na mnoho pochodů lidského organizmu, například:
• zlepšují nejrůznější parametry červených krvinek
• snižují viskozitu krve ( zabraňují tak trombotickým změnám)
• pozitivně ovlivňují metabolizmus tuků – snižují hodnotu celkového cholesterolu a nízkodenzitního cholesterolu (LDL low density cholesterol) až o 30 % ( snižují tedy aterogenní vliv cholesterolu)
• snižují riziko onemocnění koronárního řečiště ( stabilizují myokard a snižují riziko arytmií)
• mají pozitivní vliv na fibrilaci síní
• působí proti zánětu vnitřního i vnějšího, zkracují hojení zánětu
• zlepšují různé funkce centrálního nervového systému – paměť, výbavnost
• jsou nutné pro vývoj mozku
• mají pozitivní vliv na pacienty se schizofrenií a bipolární poruchou (Ranjekar P.K, 2003)
• mají pozitivní vliv na pokožku při zevním používání a odstraňují drobné afekty pokožky
• snižují riziko výskytu alergických komplikací – astmatu, atopického ekzému a seboroické dermatitidy při vnitřním i vnějším použití což potvrzuje následná studie.
• pro oběhový systém se jako nejlepší z nich jeví omega 3 mastné kyseliny. Jejich zdroj pro člověka je důležitý, protože člověk si je neumí vyrobit sám . Získává je nejvíce z rybího masa a z některých olejů.
Je známo, že řepkový olej je v souhrnném vlivu na oběhový systém člověka lepší než olej olivový. Řepkový olej, nejhodnotnější produkt řepkových plodin, oceňovaný v potravinářství je rostlinný olej s nejnižším obsahem nasycených mastných kyselin a vysokým procentem omega 3 mastných kyselin. Obsah oleje v plodině patří mezi hospodářsky velmi důležité faktory v hodnotovém řetězci a řepka olejná poskytuje více než 40 % oleje v semeni ve srovnání s pouze 18 % u sóji (Brát, 2010). Řepka olejná patří k zúrodňujícím plodinám, zanechává v půdě velké množství organických zbytků a je vhodnou předplodinou pro rostliny náročné na výživu.
V roce 2006 doporučila Food and Drug Administration (FDA) v prevenci chorob oběhového aparátu denní používání 1,5 lžíce řepkového oleje (ze současných odrůd).
Firma Topproduct Praha s.r.o. vyrábí ochucené bylinné oleje, jejichž základem je kvalitní řepkový olej a léčivé byliny a koření. Takto upravené výrobky slouží jako přídavek k salátům, masům a podobně a to většinou bez tepelné úpravy. Z dietetického hlediska možno tuto tendenci jen přivítat zejména ze dvou důvodů:
Touto kulinářskou úpravou může dojít k vyššímu přívodu kvalitního přírodního oleje obsahujícího vysoké množství esenciálních mastných kyselin, které byly dříve řazeny k tzv. vitamínu F. Dostatek těchto nepostradatelných látek napomáhá ke zlepšení imunity, je dále základem pro tvorbu řady látek s protizánětlivým působením. Esenciální mastné kyseliny jsou nutné i pro řadu dalších pro člověka nesmírně důležitých funkcí. Přitom je známé, že podstatná část naší populace trpí spíše jejich nedostatkem se všemi důsledky. Zejména výrazný nedostatek se může objevit u osob, které drží různé přísnější diety, zejména s omezením tuků. Přitom platí zásada, že např. u nemocných s omezenou konzumací tuků je žádoucí omezit tuky charakteru sádla, loje, ale není většinou vhodné omezovat příjem kvalitních olejů.
Dalším důvodem je potřeba změnit u řady diet dosavadní, ne zcela vhodné, složení stravy. Tak například je obecně známý požadavek omezení příjmu soli u osob se zvýšeným krevním tlakem. Přitom ale neslaná potrava většinou neodpovídá našim chuťovým zvyklostem. Méně je již známé, že korekcí některé aromatické látky lze např. konzumovat i nesolené či málo solené brambory, ale podobně i řadu jiných poživatin. Chce to jen si zvyknout na skutečnost, že místo soli budou mít některé potraviny jiné aroma, jinou příchuť. Z dietetického hlediska je tento přístup velmi vhodný, možno říci vlastně žádoucí. Takto chuťově upravená dieta je z dietetického hlediska nezávadaná, aroma různých přírodních bylinek mohou vlastně používat prakticky všechny osoby, tedy i jedinci dodržující šetřivou, žlučníkovou či jinou dietu. Je tedy možno širší používání kvalitních bylinných olejů firmy Topproduct Praha s. r. o. z dietetického hlediska jen uvítat, jejich používání nejen neškodí, ale při omezení některých jiných látek, jako např. soli, je jen vhodné.
Doc. MUDr. Lubomír Kužela, DrSc.
Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Praha